Uudessakaupungissa terveydenhuollon digitalisaatio avittaa päivittäistä sujuvuutta ja tehokkuutta sekä säästää ammattilaisten resursseja. Koronarokotusajat suositellaan varattavan verkkoajanvarauksen kautta ja massakirjaamistoiminto nopeuttaa koronarokottamista. Potilastietojärjestelmän massakirjaamistoiminnallisuuden ansiosta esimerkiksi 10 000 henkilön rokottamisessa voidaan säästää 20 000 minuuttia, yli 300 työtuntia.
Uudenkaupungin terveydenhuollossa rokotusten tehokkaaseen kirjaamiseen on käytössä rokotusten massakirjaamisen Mediatri-potilastietojärjestelmässä mahdollistava toiminto. Yhteistoiminta-alueella on annettu toukokuun 2021 puoleenväliin mennessä jo noin 9 700 rokotetta, joten jokainen säästetty minuutti on arvokas. Massakirjaaminen otettiin aikanaan käyttöön influenssarokotusten tehokasta kirjaamista varten ja nyt siitä on hyötyä myös koronarokotusten nopeassa kirjaamisessa.
”Koronarokotusten myötä nopealle kirjaamiselle ja tiedonsiirrolle on entistä suurempi tarve. Olemme tyytyväisiä massakirjaamistoiminnallisuuden tuomaan apuun terveydenhuoltoa kuormittavassa tilanteessa”, kertoo Uudenkaupungin pääkäyttäjä Hanna Koivurinne.
Massakirjaaminen mahdollistaa samalla eränumerolla olevien rokotusten kirjaamisen yhdellä kertaa useiden rokotettujen asiakkaiden potilastietoihin. Tieto siirtyy THL:n rokotusrekisteriin, jonka avulla seurataan valtakunnallista rokotuskattavuutta.
”Olemme käyttäneet massakirjaamistoiminnallisuutta paljon ja se on toiminut hyvin”, Koivurinne jatkaa.
Rokotuskirjaukset menevät myös Kanta-arkistoon ja Omakantaan. Suomessa on valmisteilla sähköinen koronatodistus, josta kansalainen saa toukokuun lopulla käyttöön otettavan todistuksen muun muassa koronarokotuksesta.
Terveydenhuollon henkilökunta voi keskittyä ja käyttää ajansäästön rokottamiseen kirjaamisen sijaan. Uudessakaupungissa rokotetaan tehokkaaseen tahtiin joka arkipäivä, ajoittain myös lauantaina.
”Massakirjaaminen säästää huomattavasti ammattilaisten aikaa”, toteaa terveydenhoitaja Linda Ala-Äijälä.
Ilman lisäresursseja ei näin massiivisista koronarokotuksista olisi kuitenkaan selvitty: terveydenhoitajia eri yksiköistä ja eläkkeeltäkin on tullut rokottamaan. Koronarokotuksiin menee muita rokotteita enemmän aikaa. Työpäivän aikana valmistellaan rokotteet, rokotetaan ja kirjataan. Massatoiminnon ansiosta kirjaaminen voidaan tehdä tehokkaasti: kaikki rokotustiedot saadaan kirjattua yhdellä–kahdella kerralla päivässä. ”Osa hoitajista kirjaa sekä työvuoron puolivälissä että päivän päätteeksi, osa pelkästään vuoron päättyessä.”
”Työaikaa säästyy paljon massakirjaamisen myötä, arviolta parikin minuuttia per rokotus. Kun volyymi on suurta, ajansäästöllä on iso merkitys”, Koivurinne sanoo.
”Toki massakirjaamisessakin täytyy olla joka kerta huolellinen ja tarkistaa asetukset, mutta ei siihen mene kauan. Vaikka kirjaaminen ei näy suoraan asiakkaille, ammattilaisen työlle tämä on merkittävä parannus. Kun rokotettavia on paljon, ovat työkuormaa keventävät toiminnot todella tarpeen”, summaa Ala-Äijälä myös kollegoidensa mielipiteitä.