Asiantuntijana Mediconsultilla -juttusarja esittelee ammattilaisiamme, jotka kertovat omasta työstään ja Mediconsultin kulttuurista.
Laajasti sanottuna kehitän toimintaa eli prosesseja ja toimintaohjeita. Tässä onnistuakseni minun on tunnettava Mediconsultin toiminta laajasti.
Terveydenhuollon ala on yksi säännellyimmistä Suomessa. Enemmän sääntelyä lienee vain pankkialalla. Tämä edellyttää yhteydenpitoa viranomaisiin.
Järjestelmätoimittajana noudatamme tarkasti Fimean ja Valviran ohjeistuksia. Asiakas- ja potilastietojärjestelmäkokonaisuutemme Mediconsult Saga® sisältää CE-merkittyjä, lääkinnälliseksi laitteeksi luokiteltuja moduuleita. Fimean (Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus) nettisivut ovat minulle kuin raamattu, josta poimin ohjeet lääkinnällisten laitteiden kanssa toimimiseen. Sääntely varmistaa, että sekä sote-ammattilaiset että me järjestelmätoimittajana voimme luottaa siihen, että toimittamamme järjestelmät ovat turvallisia käyttää sekä potilaiden ja asiakkaiden että järjestelmän käyttäjien näkökulmasta.
Valvira (Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto) valvoo asiakasturvallisuutta erityisesti sosiaalihuollon järjestelmissä, joissa ei hoideta sairauksia samalla tavalla kuin terveydenhuollossa, vaan keskitytään asiakkaan muuhun hoitoon. Järjestelmätoimittajan rooli on keskeinen, sillä meidän järjestelmissämme käsitellään ja säilytetään kaikki asiakkaan hoidon ja palvelun kannalta olennaiset tiedot. Jos tietoja ei ole järjestelmässä tai niitä ei käsitellä asianmukaisesti, ne käytännössä eivät ole olemassa, mikä vaarantaa asiakasturvallisuuden.
Juuri nyt on pinnalla MDR-sertifikaatin (Medical Device Regulation) vaatimusten soveltaminen ja niiden vieminen käytäntöön.
MDR-sertifikaatti tuo mukanaan uusia vaatimuksia palautteen systemaattiseen hyödyntämiseen tuotteiden parantamiseksi. Aiemmassa MDD-sertifikaatissakin (Medical Device Directive) palautetta on kerätty, mutta MDR on ikään kuin hienosäädetty versio aiemmasta: nyt on selkeämmät raamit sille, mitä tietoja tulee kerätä ja miten niitä tulee hyödyntää. Tämä sisältää myös riskienhallinnan, joka on entisestään korostunut. Palautteesta on tärkeää löytää olennaiset asiat, jotka auttavat parantamaan tuotetta.
Palautteen kerääminen ja analysointi vaatii tarkkuutta ja järjestelmällisyyttä. Kaikki kerätty data analysoidaan vuosittain, jotta voidaan tunnistaa parannuskohteet ja keskittyä olennaisiin asioihin. Tämä prosessi on mielenkiintoinen ja vaatii hieman salapoliisityötä, jotta kaikki palaute saadaan hyödynnettyä tehokkaasti.
Ensimmäisenä onnistumisen fiilis. Kun olen aikani viilannut prosessikuvaa tai ohjetta, saankin palautetta, että nyt homma toimii.
Prosessien kehittäminen vaatii jatkuvaa haastamista ja kysymistä: "Mitä teet nyt? Miksi teet sen näin?" Tämä askel askeleelta eteneminen auttaa löytämään mahdollisia tehostamiskohteita ja vaiheita, joita voisi parantaa tai poistaa. Ulkopuolisena voin tarjota näkökulmia ja ehdotuksia, jotka voivat helpottaa työntekoa
Toisena jatkuva oppiminen. Koko ajan tulee uutta asiaa ja ymmärrän kokonaisuuksia aiempaakin paremmin. Oppiminen ja jatkuva perehtyminen on keskeistä työssäni. Keskustelen paljon työntekijöidemme kanssa ymmärtääkseni, mitä he tekevät ja miten he käyttävät erilaisia työkaluja. Kun esimerkiksi keskustelen ohjelmistotestaajien kanssa, opin heidän työprosesseistaan ja työkaluista, joita he käyttävät. Tämä auttaa minua ymmärtämään työn luonteen. Olen päässyt niin laaja-alaisesti selvittämään, mitä kukakin Mediconsultilla tekee, että olen aika hyvä ohjaamaan kyselyitä eteenpäin oikealle henkilölle.
Kolmanneksi tehtävän laaja-alaisuus. En viihtyisi liian kapeassa roolissa, vaan juuri monipuolisuus tekee työstäni mielenkiintoista ja palkitsevaa.
Olen tekemisissä koko henkilöstön kanssa prosessien ja toimintaohjeiden sekä pitämieni koulutusten tiimoilta. Sisäiset yhteistyökumppanini ovat entisestään lisääntyneet, kun kerään MDR-sertifiointiin liittyvää palautetta. Laatuun ja minun tehtäviini kuuluvat erottamattomasti myös tietoturva- ja tietosuoja-asiat.
Asiakkaiden kanssa olen tekemissä silloin kun asiat eivät suju niin kuin pitäisi eli kun kyse on merkittävistä poikkeamista järjestelmiemme toiminnassa. Järjestelmähankintoihin liittyvissä kilpailutuksissa roolini on muassa tutkia, täyttyvätkö kilpailutuksen vaatimukset tarjouksissamme.
Tärkeä yhteistyökumppanimme on ilmoitettu laitoksemme eli SGS Fimko Oy. Meillä on lisäksi ulkopuolinen sisäinen auditoija, joka on hyvin tärkeässä roolissa. Ilmoitettu laitos ei voi auditoidessaan antaa mitään neuvoja, mutta sisäinen auditoija voi myös konsultoida, mikä on minulle suuri apu.
Suomessa tehty, suomalaiseen soteen muotoiltu tuote kestää aikaa ja on muunneltavissa, koska se on meidän tarpeisiimme suunniteltu. Muualla maailma on erilainen. Niinkin lähellä kuin Ruotsissa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisessä on eroja verrattuna Suomeen.
Olen harrastanut 26 vuotta itämaista tanssia ja esiintynytkin. Melkein yhtä kauan eli neljännesvuosisadan olen ollut yhdistysaktiivi. Yhdessä yhdistyksessä on 10 vuotta puheenjohtajuutta takana ja sitä edellisessä 15 vuotta. Melkein jo ajattelin, että lopetan yhdistyshommat, ainakin puheenjohtajuuden, mutta taas oli tradenomiporukalla niin mukava ja nauruntäyteinen maanlaajuinen tapaaminen, että en malttanutkaan.