Ajankohtaista

Kuntoutuksen tietojärjestelmä – kannattava investointi?

Kirjoittanut Vesa Tolppa | 19.1.2021

Poikkeuksellinen tilanne on luonut kustannuspaineita kuntoutustoimijoille erityisesti toiminnan viimekeväisten keskeytymisten myötä. Kun säästökohteita etsitään, kannattaa muistaa tietojärjestelmät – niihin investoiminen voikin tuoda säästöjä. Tietoteknisillä ratkaisuilla voidaan säästää kustannuksia sekä suoraan että välillisesti. Tietojärjestelmäinvestointi maksaa itsensä takaisin tehostamalla toimintaa, sillä se mahdollistaa uusien toimintaprosessien hyödyntämisen kuntoutuksessa.

Moderni tietojärjestelmä toimii mobiililaitteilla ja mahdollistaa joustavat työnkulut, jotka tuovat tehoa työhön. Mobiilikäytön myötä kirjaukset pystytään tekemään siellä, missä toimenpiteet tapahtuvat eikä ammattilaisen tarvitse enää erikseen istua työaseman ääreen. Älypuhelimen tai tabletin käyttö mahdollistaa kirjaamisen suoraan tietojärjestelmään myös liikkuvassa työssä, kuten kotikuntoutuksessa. Samalla vähemmän kirjattavaa jää muistin varaan, jolloin puutteelliset kirjaukset vähenevät.

Nykyaikainen ratkaisu mahdollistaa myös tietoturvallisen etäkuntoutuksen, jonka merkitys kasvaa jatkuvasti.

Sähköinen tiedonkulku, parempi yhteistyö

Tehokkaasti toimiva tietojärjestelmä sujuvoittaa eri ammattilaisten välistä yhteistyötä: Moniammatillisessa kuntoutustyöryhmässä niin lääkärillä, fysioterapeutilla, psykologilla kuin ravintoterapeutilla on aina tarvittaessa saatavilla kaikki tarpeellinen tieto kuntoutujan auttamiseksi. Samalla tietokatkoksista johtuva virheiden mahdollisuus pienenee. Tietoturva paranee, kun tiedonkulku toimii sähköisesti suoraan järjestelmässä eikä vaadi esimerkiksi erillisiä muistilappuja.

Kustannussäästöä syntyy myös tietojärjestelmän hankkimisesta SaaS-palveluna, jolloin ei tarvitse investoida omiin palvelimiin. Tällöin myös päivitykset ja ylläpitämisen voi ulkoistaa tietojärjestelmätoimittajan vastuulle – pilvipalveluna toimiva järjestelmä on helppo pitää ajan tasalla, jolloin myöskään tietoturvan kannalta oleelliset päivitykset eivät viivästy.

Kanta-liitynnällä turvallisuutta ja tulevaisuutta

Kantaan liittymisen mahdollistavat tietojärjestelmät ovat sertifioituja, jolloin niiden tietoturvan on auditoinut ulkopuolinen, Valviran hyväksymä taho. Ne on myös testattu yhteensopiviksi Kelan Kanta-palveluihin, jotta tiedonkulku mahdollistuu eri toimijoiden välillä. Turvallisen tietojärjestelmän hankkiminen on investointi, jonka tärkeyttä ei kannata aliarvioida. Lue tarkemmin Kanta-sertifioiduista järjestelmistä.

Kaikki kuntoutuksen toimijat eivät ole vielä liittyneet Kanta-arkistoon. Kantaan liittymisen valmistelu kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin, jotta tarvittaville toimintatapojen muutoksille jää aikaa organisaation sisällä. Lue lisää Kantaan liittymisen muistilistastamme.  

Ostopalvelutoimintaa tarjoaville kuntoutusorganisaatioille Kantaan liittyminen on jo ajankohtaista ostopalveluvaltuutus-toiminnallisuuden myötä. Kanta-toiminnallisuutena se tuo toimijoille selviä hyötyjä ja voi tulevaisuudessa olla jopa kilpailutusten ehtona. Kanta-yhteensopivasta järjestelmästä onkin etua sekä nyt että tulevaisuudessa.

Lue myös: Tutustu tarkemmin ostopalveluvaltuutukseen tietopaketistamme.

Saga Kuntoutus -tietojärjestelmä vastaa kokonaisvaltaisesti kuntoutustoimijoiden tarpeisiin kirjata kuntoutustyön sisältö Kanta-yhteensopivasti sekä hallita resurssien suunnittelua.