Sote-uudistus tarkoittaa, että Suomessa tullaan käyttämään lähivuosina 2–3 miljardia euroa sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmiin. Sotetietojärjestelmien hankinnoissa on otettava enenevässä määrin huomioon palvelujen elinkaaren aikaiset kustannukset, työllistävyys- sekä ympäristövaikutukset, suomalaisen osaamispääoman kasvu ja sote-ammattilaisten järjestelmiin käyttämä aika. Tutkimuksen mukaan suomalaisten mielestä sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmien kehittäminen ja käyttöönotto vie liikaa terveydenhoidon ammattilaisten aikaa.
Mikä on Suomen pidemmän ajan strategia terveydenhuoltoteknologiassa?
”On meistä alan toimijoista ja poliittisista päättäjistä kiinni, onko Suomessa hyvinvointialueilla tehtävissä tietojärjestelmähankinnoissa kyse investoinnista vai lisäkulusta. Haluan kiinnittää tulevissa hankinnoissa huomion suomalaiseen osaamiseen ja osaamispääoman kasvattamiseen, vaikuttavuuteen, huoltovarmuuteen sekä kotimaisten terveysteknologiayritysten kasvuun”, toteaa Mediconsultin toimitusjohtaja Tommi Salaspuro.
Sotetietojärjestelmien kehittäminen ja käyttöönotto vie liikaa terveydenhoidon ammattilaisten aikaa
Kyselytutkimuksen mukaan 62 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että terveydenhoidon ammattilaisilta menee liikaa aikaa järjestelmien kehittämiseen ja käyttöönottoon. Tämä selviää Mediconsultin Kantar TNS:llä teettämästä kyselytutkimuksesta liittyen suomalaisten mielipiteisiin ja kokemuksiin sote-alan digitalisaatiosta. Miten hoitohenkilökunnan vaikuttamismahdollisuus on huomioitu tehtävissä hankinnoissa ja miten heille varmistetaan parhaat työkalut tehtävien hoitamiseen ja hyvän työviihtyvyyden varmistamiseksi?
”Tietojärjestelmät voivat tulla maksettavaksi kolmeen otteeseen: ensin niiden ostaminen maksaa, sitten niiden räätälöinti ja implementointi suomalaisiin tarpeisiin maksaa sote-alan ammattilaisten aikaa ja kolmanneksi hyötyjä suomalaisten hyvinvoinnille voidaan joutua odottamaan turhan pitkään”, sanoo Salaspuro.
Suomalaisten mielestä kotimaisia vaihtoehtoja tulisi suosia nykyistä enemmän. Vastaajista 82 prosenttia on sitä mieltä, että tietojärjestelmähankinnoissa tulisi suosia kotimaisia järjestelmävaihtoehtoja.
Terveysteknologia ja terveys kansalliseksi pääomaksi
Terveysteknologiayritykset ovat Suomessa jo yli 13 000 ihmisen työpaikka, ja alan vienti on kasvussa.
”Terveys ja terveysteknologia on korona-aikana osoittanut merkittävyytensä ja tulee olemaan kansainvälisesti merkittäviä teollisuudenaloja Suomen vientiarvon kasvattajana. Kun teemme päätöksiä kansallisesti, valitsemme samalla, investoimmeko kotimaisen osaamisen kehittämiseen vai kasvatammeko kulurakennetta lisäämällä tuontia”, Salaspuro summaa.
”Kaikki metsään ja puunjalostukseen liittyvä nähdään investointina tulevaisuuteen ja siitä osataan ansaitusti olla ylpeitä. Haluaisin yhdessä suomalaisten yritysten kanssa nostaa terveysteknologian ja terveyden edistämisen kansalliseksi pääomaksi. Tulevaisuuden terveydenhuollon IT-hankkeet tulee nähdä investointina suomalaiseen osaamiseen ja kansainvälisen kilpailukyvyn kasvattamiseen. Ei luovuteta ja kanneta tätä osaamista ulos Suomesta muuten kuin suomalaisina avainlipputuotteina”, kiteyttää Tommi Salaspuro.
Näin tutkimus toteutettiin
- Mediconsult teetti Kantar TNS:llä kyselytutkimuksen suomalaisten mielipiteistä ja kokemuksista sote-alan digitalisaatioon liittyen.
- Kyselyyn vastasi 1021 henkilöä 19.-25.2.2021 välisenä aikana. Tutkimukseen vastanneet edustavat maamme 18-79 –vuotiasta väestöä (pl. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat).
- Vastaukset kerättiin Gallup Kanavalla. Kyseessä on Kantar TNS:n viikkovastaajapaneeli, jossa tiedonsiirrossa hyödynnetään internetiä.
- Tulosten tilastollinen virhemarginaali on noin + 3,1 prosenttiyksikköä.
Katso tallenne sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmiin liittyvästä keskustelusta SuomiAreenassa
Miljardi Suomen sotetietojärjestelmiin - kulu vai investointi? tiistaina 13.7. klo 11–11.45.
Tapahtumaa voi seurata verkossa osoitteessa www.suomiareena.fi tai suoraan tästä. Mukana keskustelemassa ovat:
- Kaisa-Liisa Harjapää, toimitusjohtaja, Esko Systems Oy
- Pia Kauma, kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu, Kokoomus
- Pekka Ollikainen, asiantuntija, Terveys ja hyvinvointi -verkostot, Business Finland Oy
- Jarmo Reponen, terveyden tietojärjestelmätutkimuksen työelämäprofessori, Oulun yliopisto
- Tommi Salaspuro, toimitusjohtaja, Mediconsult Oy