Suomen ensimmäinen sote-alue Siun sote aloitti toimintansa

Siun sote, eli Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä, aloitti toimintansa etuajassa 1.1.2017 näyttäen suuntaa tuleville sote-alueille. Suomen ensimmäinen sote-järjestämislain mukainen sote-alue yhdisti 14 kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut sekä keskussairaalan samaan organisaatioon. 7000 ammattilaisen ja 18 eri organisaation tietojärjestelmät sulautettiin koko alueen kattavaksi järjestelmäksi. Uuden kuntayhtymän ammattilaisilla on nyt asiakasta tai potilasta koskeva tieto ajantaisesti käytettävissä hoito- ja palvelutilanteissa. Kuntayhtymän asukkaille muutos tarkoittaa palvelujen yhdenmukaistumista, laajenevaa valinnanvapautta ja uusia sähköisiä palveluja.

 
Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on yksi hallituskauden tärkeimmistä rakenteellisista uudistuksista. Pohjois-Karjalan kunnat ja Heinävesi ryhtyivät selvittämään uutta sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistapaa jo vuoden 2014 keväällä. Uusi sote-kuntayhtymä päätettiin perustaa seuraavana vuonna 2015 ja hankkeen käytännön valmistelut toteutettiin aikataulun mukaisesti vuoden 2016 aikana. Teknistä kehitystyötä vauhditti yhteisen potilastietojärjestelmän käyttö kunnissa jo ennen Siun soten syntymistä.

"Tietojärjestelmäintegraatio sujui odotetusti, ja suuremmilta yllätyksiltä vältyttiin.”

kertoo Siun soten käyttöönottoprojektia tietojärjestelmätoimittaja Mediconsultin puolelta vetävä Juho Taskinen. Mediconsult toimitti koko kuntayhtymän yhteisen potilastietojärjestelmän sekä sähköisen asioinnin palvelut. ”Lähtötilanteessa jokaisella Pohjois-Karjalan kunnalla oli omat potilasrekisterinsä, tietokantansa ja käytäntönsä. Vuoden vaihtuessa toimme nämä yhteen ja integroimme koko sote-alueelle. Ei tämä toki ihan yön yli tapahtunut, valmisteluita tehtiin yhdessä useiden kuukausien ajan.” täydentää Juho Taskinen.

170 000 asukkaalle muutos tarkoittaa palvelujen yhdenmukaistumista, kuten myös uudenlaisia sähköisiä asiointipalveluja.

”Kuntien asukkaiden osalta sähköisiä palveluita tullaan vielä kehittämään tietojärjestelmien ohella vuoden 2017 aikana” kertoo Mediconsultin toimitusjohtaja Tommi Salaspuro. Mediconsult valittiin joulukuussa tekniseksi toteuttajaksi 14 kunnan ja sairaanhoitopiirin yhteiseen ODA-hankkeeseen, jossa kehitetään itse- ja omahoitoa tukevaa kansallista, sähköistä palvelukokonaisuutta.
 
1.1.2017 aloittaneeseen Siun soteen kuuluu Joensuu, Kitee, Lieksa, Nurmes, Outokumpu, Kontiolahti, Ilomantsi, Juuka, Liperi, Polvijärvi, Rääkkylä, Tohmajärvi, Valtimo ja Heinävesi. Myös Pohjois-Karjalan keskussairaala, ympäristöterveys sekä pelastuslaitos kuuluvat Siun soteen. Lisätietoja Siun sotesta: www.siunsote.fi.


Haastattelut ja lisätiedot:

Tommi Salaspuro
Toimitusjohtaja, Mediconsult
tommi.salaspuro (a) mediconsult.fi
 
Juho Taskinen
Projektipäällikkö, Mediconsult
juho.taskinen (a) mediconsult.fi